Skolhund - Läshund på Mälarhöjdens skola

Jag heter Eva Svensson och jobbar på skolan tillsammans med mina fantastiska hundar Rufsa och Glittra.

Rufsa: Certifierad Terapi/Skolhund

Rufsa är en Portugisisk vattenhund 6 år. Hon är en mjuk och väldigt lugn hund som har en speciell begåvning tillsammans med barn.

Glittra: Under utbildning till Skolhund

Hon har gjort positivt lämplighetstest och samspelsprov. Glittra är en Toypudel på 1.5 år. Hon är en mjuk, pigg liten charmig tjej som älskar bus och lek.

Läshundar

I USA och England har det funnits Readingdogs i ca 15-20 år och verksamheten har vuxit. I Sverige är det fortfarande ovanligt med Skolhund-Läshund men det kommer allt mer och förekommer på skolor och bibliotek där man kan se väldigt bra resultat.

Det här är särskilt viktigt för elever som har svårt med koncentration, är oroliga, elever som behöver extra stöd. Forskning visar att barn med adhd förändras i interaktion med djur. Dessa barn blir lugnare och får en bättre koncentrationsförmåga. Både forskning och litteratur visar den positiva effekten djur kan ha på barn både i lärandet och i den personliga utvecklingen.

Läshund

Läs och mysstund:

Eleven väljer själv en bok hos mig (jag samarbetar med vår bibliotikarie) eller har med sig bok eller en text (det kan vara något som läraren vill att vi går igenom). Eleven får välja var Rufsa ska vara. Ofta blir det att Rufsa lägger sig nära med huvudet i knät. Det blir en lugn mysig stund. Eleven har ofta en hand på Rufsa, beröring sätter igång oxytocin vårt lugn och ro-hormon. Eleven läser för Rufsa och Glittra.

Samspelsövningar

Vi arbetar med jag-stärkande samspelsövningar och lästräning. Samspel - samarbete.

Vi tränar samarbete, ge och ta, följa och leda, vänta på sin tur och mycket annat.

Exempel på roliga jag-stärkande samspelsövningar:

• Trixtärning: Eleven tränar och leder Rufsa i olika cirkuskonster med handtecken.
  • Vi sätter ihop flera grundfärdigheter till ett litet program.
  • Klickerträning: Arbetar med tydlighet och timing.
  • Vardagslydnad med handtecken: hö - vä.
  • Gömma godis räkna och memorera. Träna lägesord
  • Hundspel
  • Färg o form: Cirkel, kvadrat, triangel, rektangel Rufsa & Glittra hämtar vi ritar och beskriver.
  • Ringarna: Vi tränar Rufsa & Glittra att hämta plastringar och sätta dessa på en kon.
  • Vi pratar om Hundspråk - vårt språk: hur ser hunden ut när den är glad, ledsen etc.
  • Vad gör hunden glad? Hur behandlar vi hunden? Hur är man bra med Rufsa? Hur är man bra med sina kompisar?
  • Kroppsmedvetenhet: Jämför med vår kropp. Räknar klor o tassar
  • Bokstavslek: Vi lägger ut bokstäver som Rufsa & Glittra hämtar sätter ihop till ord ritar, skriver.
  • Tränar ordningstal: Första andra ... - 10 kastar boll Rufsa är bollkalle
  • Hälften-dubbelt: Vi lägger ut godisar räknar.
  • Långsamma händer - på hundarna (att klappa så att hundarna tycker det är skönt).
  • Promenader med balansövningar.
  • Spårträning
  • Sök-kurragömma m.m
  • Trix-spegelövning: Hitta på – härma
  • Kroppsagility: Hitta på hinder som hundarna får gå över, krypa under, gå slalom mellan.

Vinsterna är många

Det är underbart att jobba med hunden som pedagogiskt verktyg, och forskning visar att i lek och samspel med hunden utvecklar värdegrunder som empati, respekt och ansvar. Syftet med att jobba med hundarna är att skapa lust att lära …lust att läsa. Rufsa och Glittra skapar läslust, glädje och motivation, koncentration. Vi skapar en trygg miljö. Hundarna ger lugn och ro trygghet och ovillkorlig kärlek. Hunden hjälper till att minska stress oro och ångest t.ex. i samband med läsning, det blir en lustfylld upplevelse att läsa högt och här kan vi se att självkänsla och självförtroende ökar och den sociala kompetensen ökar. Vi uppnår effekterna av hundarna varje dag. Jag är verkligen stolt och glad att jobba här på Mälarhöjdens skola att vara med och skapa en härlig stund för varje elev, fylld av glädje, kärlek, skratt, trygghet och lugn och ro.

Skapa lust att lära - Lust att läsa.

Vänligen

Eva Svensson Pedagog & Certifierad Terapi/Skolhundsförare