Restaurang Gyllene Gaffeln

Mälarhöjdens skolas restaurang

Vi serverar ca 1250 portioner mat varje dag, med det menas alla från F-9 samt personalen från skolan. Det är många munnar med många olika tycken om vad som är gott men vi försöker att ha något på menyn varje dag som förhoppningsvis ska behaga så många som möjligt. Köket i Mälarhöjdens skola lagar mat året runt även när det är lov (förutom 4 veckor på sommaren) eftersom att det finns fritidsbarn som måste mättas.

Utbildningsnämnden i Stockholms stad har beslutat att alla skolor ska följa riktlinjerna som kostcheferna har tagit fram för att säkerställa att barnen får en god och nyttig mat. En stor anledning till det är att skolan ska fungera som ett slags föredöme och lära eleverna hur man får bra matvanor och samtidigt hur man kan förebygga barnfetma.

Den kosten som vi serverer måste vara näringsberäknad och tillbehören som tex mjölk, fil, yoghurt, bröd, pålägg och matfett ska vara nyckelhålsmärkt.

Energifördelning

Per portion Per 100 g
(lila) Prot. 30,7 g 4,0 g
(orange) Fett 26,2 g 3,4 g
(grön) Kolh. 82,0 g 10,6 g

Fördelningen på hur en näringsberäknad lunch kan se ut

Maten som serveras

Vi på Gyllene gaffeln har som avsikt att laga så mycket mat från grunden som möjligt. Alla såser görs från grunden, pulvermos skulle aldrig existera, vi kokar all sylt själva och även kalla såser, röror, grytor mm görs på plats.

Vi gör som ett ex köttfärslimpa till lunch istället för pannbiff då vi inte har möjlighet att göra det till 1250 personer. Vissa saker får man göra på lite andra sätt för att slippa köpa in halvfabrikat.

Ibland får vi höra av eleverna att det är lite för mycket ``vuxenmat`` med det är vårt sätt att introducera barnen till nya smaker och få dem att prova på sådant som de kanske inte äter i vanliga fall. Detta är ett bra sätt att få upp ögonen på hur mycket olika råvaror och smaker det finns.

Sen finns det rätter som är helt omöjliga att göra på plats t.ex. köttbullar, korv, blodpudding och pannkakor så där använder vi oss utav halvfabrikat.

Skolmat?

Ordet skolmat förknippar många med något negativt och det är väl så att gamla vanor är svåra att få bort. På Gyllene Gaffeln lagar vi mat (bra sådan) och vårt mål är att folk ska ändra uppfattningen om skolmat och inse att det faktiskt är bra mat som serveras i skolan. Vi i personalen lägger ner mycket tid på att just ditt barn ska komma hem med ett positivt svar när de får frågan om vad som serverades idag och hur det smakade.

Det är fantastiskt kul att få höra av vissa föräldrar hur barnen sitter vid middagsbordet och öser beröm över maten i skolan. Det inspirerar oss och det är därför vi håller på med detta.

Specialkost

Alla som har en allergi som kräver specialkost måste fylla i ett intyg som finns att hämta hos skolsyster eller under fliken Gyllene Gaffeln på hemsidan.

Vi som har hand om specialkosten har gått utbildningar och har stor kunskap när det gäller specialkost. Vi vill att alla ska känna sig trygga med att deras barn med speciella behov äter maten i skolan.

Den vegetariska maten ses inte som specialkost utan den får ätas av alla.

Kontakt

Om funderingar finns angående maten så kan ni kontakta mig (Niclas Friberg, kökschef) på 08-50843809 eller mejla till niclas.mat.friberg@stockholm.se